Opening: vijf kunstinstallaties op vijf daken in meest dynamische stadsdeel van Amsterdam

Donderdag 11 augustus opent een bijzonder kunstproject in Amsterdam Zuidoost. RARe dis/connect toont vijf kunstinstallaties op vijf daken. De vijf daken liggen in het meest dynamische stadsdeel van Amsterdam, waar komende jaren tienduizenden nieuwe woningen worden gebouwd. De kunstenaars – met zelf een sterke binding met Zuidoost – reflecteren op deze veranderingen en wat het betekent voor de huidige bewoners. Zij brengen hiermee gentrificatie in Zuidoost onder de aandacht.

Op 11 augustus start om 16.00 uur een fietsroute langs de kunstwerken. Tijdens de opening zijn kunstenaars aanwezig, is er spoken word en kan er worden geproost met de lokale rum van Rummieclub. Ook zijn tot en met 28 augustus de kunstwerken op eigen gelegenheid bezoeken.

Zuidoost voelbaar in beweging

Amsterdam Zuidoost verandert in rap tempo: er komen tot 2040 maar liefst 40.000 woningen én duizenden vierkante meters aan winkels, kantoren en horeca bij. Veel bestaande gebouwen worden gesloopt of opgeknapt. In Zuidoost stijgen de huurprijzen sterker dan in andere delen van Amsterdam (Parool). Door veranderingen kunnen niet alle huidige bewoners in het stadsdeel blijven wonen, wat het gemeenschapsgevoel vandaag de dag (al) beïnvloed. Net als in de rest van Amsterdam staat ruimte onder druk: ruimte om te wonen, recreëren en sporten. Ook krijgen culturele experimenten minder ruimte en wordt de vrije ruimte in de stad steeds schaarser.

Daken: de nieuwe publieke en culturele ruimte

Het kunstproject RARe dis/connect zoekt de vrije ruimte op die er nog wél is en vindt deze op het dak. RARe – wat staat voor ROEF Art Residency – is mede-geïnitieerd door ROEF, de organisatie die al jaren laat zien wat de potentie van het daklandschap is. Dit jaar programmeert ROEF tijdens het Dakseizoen onder andere een openluchtbioscoop op het dak bij NEMO (19 en 20 augustus) en de ROEF expeditie (3 september). Ook met dit kunstproject onderzoekt ROEF het daklandschap als nieuwe publieke en culturele ruimte voor én door buurtbewoners. Amsterdam heeft nog veel daken die hiervoor in aanmerking zouden kunnen komen: er is een braakliggend, onbenut daklandschap zo groot als 25 maal het Vondelpark.

Van een metershoge gevelcollage tot een creatieve ontmoetingsplek op het dak

De betrokken kunstenaars zijn onderdeel van de gemeenschap of in nauw contact met buurtbewoners om samen tot het kunstwerk te komen. Zo baseren kunstenaar Chimira Obiefule en spoken word artist Shaneegua Flechsig zich op de interviews die zij de laatste maanden hebben afgenomen met buurtgenoten. Zij vertalen het thuisgevoel van de community naar een tweedimensionaal kunstwerk. De gevel van flatgebouw Gravestein (één van de laatste originele honingraatvormige flats van de Bijlmer) wordt 11 augustus

omgetoverd tot een visuele collage in combinatie met poëzie. Andere kunstenaars creëren een nieuwe ontmoetingsruimte, een artistieke plek voor spel en sport, een film over dans en een kunstwerk rondom de house subcultuur. Meer informatie over de werken, locaties en de fietsroute is te vinden op roefamsterdam.nl/rare.

Meer informatie

Initiatief

RARe is een initiatief van ROEF Amsterdam en is gerealiseerd in samenwerking met de curatoren Tracian Meikle, Shammah Brempong en Claudio Ritfeld, en met mede-initiator/ adviseur Cecile Wentges. De betrokken kunstenaars wonen en/of werken in de omgeving of hebben een sterke band met Amsterdam Zuidoost. Bewoners en ondernemers uit Zuidoost zijn betrokken bij de totstandkoming en uitvoering van de verschillende kunstwerken.

Partners

De kunstwerken van RARe dis/connect zijn ontwikkeld in samenwerking met de volgende organisaties: gemeente Amsterdam – Grond en Ontwikkeling, Rochdale, CBRE, Ymere, Wonam, Zadelhoff, Our Domain en HOBU. RARe dis/connect is mogelijk gemaakt door de genereuze steun van de gemeente Amsterdam – Stadsdeel Zuidoost, Integraal Maatschappelijk Initiatief, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting Stokroos en Creative Europe Program (ECRN).

Over ROEF

ROEF brengt de stad in beweging: van dak naar daklandschap. De organisatie laat sinds 2016 middels creatieve, inhoudelijke en aantrekkelijke programmering zien wat het daklandschap van Amsterdam te bieden heeft en waar de kansen liggen. ROEF creëert meer bewustwording bij bewoners én het verbindt en faciliteert verschillende stakeholders om zo bij te dragen aan de transformatie van het daklandschap van Amsterdam. De toekomst van het Amsterdamse daklandschap volgens ROEF? Het grootste publieke rooftop park van Nederland, waar je via luchtbruggen van dak, naar dak, naar dak wandelt! Achter de schermen worden stappen richting dit toekomstbeeld gezet. In de tussentijd zorgt de verbintenis met het European Creative Rooftop Network (ECRN) voor internationale inspiratie en uitwisseling van kennis die ten goede komt aan de Amsterdamse ontwikkelingen. Ook deelt ROEF haar kennis met haar Europese evenknieën.

● Website ROEF: www.roefamsterdam.nl
● Instagram ROEF: www.instagram.com/roefamsterdam ● Facebook ROEF: www.facebook.com/roefamsterdam ● European Creative Rooftop Network (ECRN): ecrn.city

Meer nieuws uit Reigersbos

Lokale Makers kunnen zaterdag 25 mei tegen gereduceerd tarief op onze Tweedaagse Braderie staan.

Lokale Makers kunnen zaterdag 25 mei tegen gereduceerd tarief op onze Tweedaagse Braderie staan.

Kom gezellig naar onze Tweedaagse Braderie op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei 2024! Struin langs de vele kraampjes en geniet van de vele lekkernijen die er verkrijgbaar zijn. Tijdens deze braderie kun je ook (op de zaterdag) de Lokale Makersmarkt weer terugvinden. Daarvoor zijn we op zoek naar Lokale Makers uit Zuidoost. Ken jij of ben jij iemand die zelf mooie spullen maakt / kookt / creëert? Dan kun je tegen gereduceerd tarief op onze braderie staan.

Kortingsweek Reigersbos: De exclusieve kortingen zijn bekend!

Kortingsweek Reigersbos: De exclusieve kortingen zijn bekend!

Eindelijk is het dan zover en mogen we verkondigen wat onze winkeliers en horeca ondernemers in petto voor jou hebben tijdens de Kortingsweek Reigersbos. Vanaf maandag 27 november t/m zaterdag 2 december scoor jij deze aanbiedingen en extraatjes exclusief in Reigersbos.